Reeksaminert: Knut Erik Mikalsen

5. mars 2014 14:08

(oppdatert: 18. juli 2016 14:10)

Reeksaminert: Knut Erik Mikalsen

Knut Erik Mikalsen fikk venner for livet i tiden på NHH, men hovedsakelig andre nordlendinger og bergensere. - De er jo ganske like oss. Det gikk ikke å bli kjent med Oslo-folk. De skjønner ikke den nordnorske humoren, sier finansrådgiveren.

personalia

  • Alder: 56
  • Bosted: Tromsø
  • Sivil status: Kjæreste
  • Stilling: Finansrådgiver i DnB
  • Uteksaminert: 1985

Hvorfor valgte du NHH?

- Jeg opplevde en bevisstgjøring i militæret. Der kom jeg borti noen økonomiske tidsskrift, og da våknet interessen for økonomi. Da jeg gikk på videregående hadde jeg ikke noe klart mål, så jeg måtte ta opp noen fag først. Da jeg hadde bestemt meg for å komme inn på NHH var det bare å prestere.

Hva var din faglige fordypning?

- Finansiering og informasjonssystemer.

Hvordan var du som student?

- Nei, jeg var vel ikke spesielt PR-kåt. Jeg var en rolig nordlending. Jeg brukte en god del tid på to fotballag for nordlendinger, Nordbom og Gomslork. Ellers var jeg med i fotogruppen, UKE-foto, Næringslivssymposiet og fotogruppa til Stafettkomiteen (stafetten mellom Oslo og Bergen der BI og NHH konkurrerer) og tilbrakte en god del tid på mørkerommet. Faglig sett var jeg helt middels. Jeg var aldri noen superstreber.

Hvordan endte du opp der du jobber i dag?

- Jeg har jobbet innen IT og finans hele tiden. Jeg pleier å si at jeg har hatt alle roller rundt det finansielle bord. Jeg har jobbet med IT, bank, revisjon, regnskap og rådgiving. Først jobbet jeg noen år i Bergen, men da vi fikk barn flyttet vi nordover. Her har jeg jobbet med bank og finans. For syv år siden ble jeg headhuntet til DnB, og jeg regner med å bli her til jeg er ferdig med karrieren.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

- Ja, det har jeg. Jeg bodde nesten 10 år i Bergen, og fikk mange gode venner i den tiden som jeg fremdeles møter av og til. Det er mest nordlendinger, men også en del bergensere. De er jo ganske like oss nordlendinger, og vi har også en felles næringslivshistorie. Jeg ble ikke kjent med så mye oslofolk. Det gikk ikke, for de skjønner ikke den nordnorske humoren.

Har du noen spesielt minneverdige historier fra studietiden?

- Jeg tok jo med meg ”fisk til Lofoten”, det vil si hadde med meg samboer fra dag én. Det gav et litt annet studentliv. De fleste venner ble derfor par, på og utenfor NHH. Jeg var kanskje ikke med på de villeste festene. Men jeg husker godt de mange debattene i Kjelleren, der flere kommende politikere opptrådte (Clemet, Devold med flere) og UKEN var en helt fantastisk opplevelse. Jeg tok bilder, og husker godt alle forestillingene og siste kvelden med gjengen når UKEN var over. Det var også morsomt å delta på gallaer og lære seg polonese, og ”dannede manerer”.

Hva gjør du hvis du har en ledig kveld?

- På vinteren tar jeg en skitur. Eller jeg går i fjellene i Tromsø. Det blir også fort til at jeg nyter litt vin. Jeg har blitt en vin-mann. Er styremedlem i Tromsø Vinklubb. Min første vin ble smakt utenfor gamle Auditorium A, på vinsmaking til Vinmonopolet. Reiser mye til vingårder og på vinturer, samt på konserter. Og så litt turer til hytta og varme strøk.

Hva leser du akkurat nå?

- Mest finansiell litteratur. Og i avisene og på nett leser jeg finanssidene. Jeg synes det er spennende å følge med på børs og aksjer. Det blir lite skjønnlitteratur.

Hva ser du på TV?

- Sport. Og så ser jeg en god del reality med mye følelser og musikk. Sånn som Idol og Norske talenter. Jeg liker å bli blåst baklengs i sofaen når en liten jente kommer og overrasker med en stor stemme. Jeg liker også direktesendte mesterskap som setter følelsene i sving som Fotball VM og OL.

Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

- Da ville jeg ha valgt det samme. Studieperioden i Bergen tror jeg ikke det finnes maken til noe sted. Det var fantastisk å få oppleve så mye kreativitet på et sted.