Reeksaminert: Katrine Reiso

18. juli 2016 14:51

(oppdatert: 18. juli 2016 14:55)

Reeksaminert: Katrine Reiso

Katrine Reiso startet på NHH fordi broren hennes mente det virket som et fint sted å studere. Første semester syns hun matte- og datafaget kom som et sjokk. I denne ukens reeksaminert kan du lese hvordan seniorrådgiveren i Konkurransetilsynet til slutt endte med å ta en doktorgrad.

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

Det var strengt tatt ikke jeg som valgte det. Egentlig studerte jeg portugisisk på UiO, men tenkte det ville bli litt vanskelig å få seg jobb etter endt bachelor. Så sa broren min at NHH er et fint sted å studere. Der kan du studere lenge, og du får deg jobb i etterkant. Jeg tenkte meg ikke så veldig mye om, og søkte NHH. Det var egentlig et veldig lite bevisst valg. Da jeg begynte der første året, syntes jeg det var forferdelig at vi skulle ha matte og data. Det kom som et sjokk. Men jeg ble der i fem år og trivdes godt. Så broren min hadde nok rett.

Hva slags faglig fordypning valgte du – og hvorfor?

På master tok jeg det som heter økonomisk analyse. De fleste fagene jeg tok var rettet inn mot samfunnsøkonomi og finans. Jeg syns det var greit å velge metodefag, fordi det er noe som er vanskelig å lære seg når man begynner i arbeidslivet. Det krever at du bruker tid og setter deg ordentlig inn i stoffet.

Hvordan var du som student?

Jeg var veldig lite aktiv som student, og har strengt tatt ikke vært med i noen av gruppene i studentforeningen. Grunnen er vel at jeg flyttet til Bergen sammen med kusinen min, samt at det var en god del jeg kjente fra før av som bodde her. Jeg tror derfor jeg ikke hadde samme behovet for å få et nettverk ute på NHH som mange andre.

Under bachelorgraden var jeg ikke så mye på skolen i det hele tatt. Jeg leste mye på egenhånd. På master var jeg betydelig mer på skolen og i forelesning.

personalia

  • Alder: 30
  • Bosted: Nordnes, Bergen
  • Årskull: 2005
  • Nåværende Stilling: Seniorrådgiver i Konkurransetilsynet

Kort fortalt, hvordan endte du opp i den jobben du har i dag?

Da jeg var nesten ferdig med mastergraden søkte jeg på en jobb i Konkurransetilsynet, men endte med å ikke få den. Det var nok andre søkere som var bedre enn meg. Etter det hadde jeg alltid jobben i Konkurransetilsynet litt i bakholdet, og var nysgjerrig på hvordan det var å jobbe der.

Når det gjaldt doktorgraden var det en professor som så meg og hadde tro på meg. Det var professor Øyvind Anti Nilsen på institutt for samfunnsøkonomi. Han motiverte meg til å søke, var veldig entusiastisk, og hadde tro på at jeg skulle lykkes med det. Da jeg kom inn på doktorgradstudiet på NHH tenkte jeg at dette kan jeg bare ikke si nei til. Så jeg begynte på doktorgraden. Mot slutten av de fire årene var jeg fremdeles nysgjerrig på Konkurransetilsynet, så jeg søkte på nytt jobb der. Denne gangen fikk jeg jobben.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

Ja, det har jeg. Det er ikke veldig mange som er igjen her i Bergen, de fleste har reist herifra. Noen dro til Oslo med en gang etter studiene, og noen ble her en stund før de reiste tilbake dit de kommer fra.

Har du noen spesielt minneverdige historier fra studietiden?

Jeg kommer ikke på noen helt klare ting fra studietiden, men husker litt mer fra doktorgradsstudiet siden det er noe nærmere i tid. Vi var veldig mye på forskjellige konferanser rundt om i verden. Det var veldig kjekt. Man traff mange av de samme menneskene igjen og igjen. Også var jeg ett år i Santa Monica i California på forskningsopphold. Det var virkelig kjempebra.

Har du et råd til NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

Veien blir til mens man går, så stress litt ned. Den første jobben du får definerer på ingen måte resten av karrieren din. Det går an å prøve seg litt frem, og det er ikke sikkert drømmejobben virkelig er drømmejobben når alt kommer til stykket. Kanskje du ender på et litt annet spor enn du først hadde tenkt.

Hva leser du akkurat nå?

Jeg er akkurat ferdig med «Seierherrene» av Roy Jacobsen. Jeg fikk den i disputasgave av en medstudent og jeg likte den veldig godt.

Hva ser du på TV?

Jeg har akkurat sett ferdig tredje sesong av «House Of Cards». Ellers så ser jeg Dagsnytt 18. Det er jo egentlig et radioprogram. Om jeg bare vil slappe av og tenke minst mulig, ser jeg på noe skikkelig amerikansk søppel.

Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

Hadde jeg visst hva jeg heller ville gjort, så hadde jeg nok gjort det. Jeg er fornøyd der jeg er, men hadde helt sikkert vært fornøyd med noe annet også.