Reeksaminert: Kathrine Aspaas

7. juli 2016 12:17

(oppdatert: 7. juli 2016 12:23)

Reeksaminert: Kathrine Aspaas

I denne ukens Reeksaminert får du møte Kathrine Aspaas fra 86-kullet. Hun er aktuell med utgivelsen av boken Raushetens tid – fra misunnelse til beundring. I ukens spalte kan du lese om hvorfor Aspaas mener at historiefortelling blir en helt sentral ferdighet i fremtiden, og hvorfor hun valgte et liv som journalist og forfatter.

 

Personalia

  • Alder: 45
  • Stilling: Selvstendig næringsdrivende hos Kathrine Aspaas Media
  • Uteksaminert: 1990

 

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

Jeg var 19 år og traff en veldig kjekk fyr som gikk på NHH. Han skrøt av det gode studentmiljøet der, og jeg var lett å overbevise…

Hva slags faglig fordypning valgte du?

Jeg valgte makroøkonomi. Det var nok litt på grunn av fantastiske Agnar Sandmo. I tillegg var jeg nok instinktivt interessert i incentivsystemer og valgteorier – hva som påvirker valgene vi tar. Det bør legges til her at Alexander Cappelen er en av heltene i boken jeg nettopp har gitt ut.

Hadde du en favorittforeleser?

Jeg har to: Agnar Sandmo og Victor Norman. Sandmo hadde en slags omsorg eller omtanke for publikum, i tillegg til å være en brilliant tenker. Jeg følte meg alltid trygg i forelesningene hans. Norman var et fyrverkeri og en fest! Han var morsom og skarp. Vi hadde det mye gøy, selv om jeg ikke alltid følte meg like trygg der…

Har du utdannet deg noe videre etter NHH?

Jeg tok en master i international affairs ved New School University i New York, og bodde der fra 2005 til 2007.

Fortell om karrieren din!

Jeg har vært finansjournalist og kommentator i 21 år. I tillegg har jeg jobbet litt med ledelse, blant annet som redaksjonsleder i Aftenposten. Valgene mine har nok vært motivert av et grunnleggende ønske om å forstå hvordan verden henger sammen – å se ting i et større bilde. Dette, sammen med en interesse for adferdsøkonomi, har gjort at jeg har vært interessert i å forstå hvordan og hvorfor ulike samfunnsaktører oppfører seg som de gjør. Men som journalist må man alltid lete etter feil. Da jeg begynte for meg selv og startet bokprosjektet, var det en gylden anledning til å kunne lete etter det som er riktig.

Har du forstått hvordan verden henger sammen, da?

Jeg tror at jeg nå klarer å se små glimt og bilder av hvor vi er på vei. Det er nok derfor jeg har valgt å bruke tre år på å skrive bok om det! Jeg tror vi går mot et rausere og mer åpent samfunn. De økonomiske modellene blir rausere – de tar innover seg at vi er mennesker. Vi selv erkjenner også at det er menneskelig å gjøre feil. Vi må gjøre feil for å komme videre. Og vi må våge å gå ut av komfortsonen og også tåle å se at andre feiler. Det er slik vi blir skapende!

Kathrine Aspaas på Sentrum Scene under Jubileumsnatt: Aulaen kommer til Oslo! i oktober 2011.
Kathrine Aspaas på Sentrum Scene under Jubileumsnatt: Aulaen kommer til Oslo! i oktober 2011. Foto: Johannes Granseth

Hva har utdanningen ved NHH betydd for deg i ditt valg av karriere?

Prestisjen ved NHH har jo gitt meg en tyngde. Jeg tror jeg kan si det slik: Jeg lærte økonomi av Victor Norman og Agnar Sandmo, og så lærte jeg samarbeid ved å være aktiv i studentforeningen. Jeg lærte at alt er mulig. Jeg får gåsehud når jeg tenker på hva vi fikk til – det er helt utrolig.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

Ja, jeg har masse kontakt med dem, særlig med revyfolkene. Jeg er faktisk vokalist i bandet til en av de som var med i Big Business Band da vi gikk på NHH. Det består av nesten akkurat de samme menneskene som da vi studerte.

Fortell om ditt sterkeste NHH-minne!

Det må ha vært hele prosessen rundt revyen i 1990, og spesielt da vi tok showet til Chat Noir i Oslo. Vi spilte for fulle hus i en hel uke! Det var stort.

Hvilke nettsteder besøker du oftest?

Min topp tre-liste ser slik ut:

1) Ted.com – nettsted for deling av gode ideer.
2) Facebook.com – min arbeidsplass.
3) Nyt.com – oppdatering på nyheter.

Favoritt faglitteratur?

Det må bli Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness av Richard Thaler og The Upside of Irrationality: The Unexpected Benefits of Defying Logic at Work and at Home av Dan Ariely.

…og på nattbordet?

Akkurat nå har jeg det så travelt med boklansering at jeg leser gammel Lisa Marklund-krim om igjen – bare for å slappe av. Jeg kjenner meg litt igjen i hovedpersonen i bøkene om Annika Bengtzon. Det er trøstelitteratur når dagene er fulle.

Aspaas er nummer 11 i kullkatalogen fra 1986.
Aspaas er nummer 11 i kullkatalogen fra 1986.

Har du et råd til NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

Lær dere å fortelle historier på et eller annet vis – til venner, gjennom en blogg, eller hva som helst. Det er det som vil være mest etterspurt i framtida. Produksjon handler like mye om personlige historier. Det handler om å tørre å vise omverdenen hvem vi er – som genuine og autentiske mennesker.

Og til sist: Har du lagt igjen undikken på truseloftet…?

Nei, det har jeg ikke, men jeg skal prøve når jeg skal på Optimum-jubileum neste år!

Tekst: Hanna Sommerstad