Reeksaminert: Jon Mjølhus

24. oktober 2013 13:28

(oppdatert: 18. juli 2016 13:33)

Reeksaminert: Jon Mjølhus

Jon Mjølhus fant sine beste venner på NHH, men den faglige interessen måtte han på utveksling til Stockholm for å vekke. I dag arbeider han selv i akademia. Les mer om veien dit, og om hvorfor hans beste minne fra studietiden inkluderer en gorilla.

Personalia

  • Alder: 48
  • Sivil status: Gift, to barn
  • Stilling: Førstelektor i finans ved Høyskolen i Buskerud/seniorøkonom II i ODIN forvaltning
  • Uteksaminert: 1990

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

– Jeg hadde tidlig interesse for statsvitenskap og samfunnsøkonomi. Jeg hadde tenkt å begynne på universitetet, og knapt hørt om NHH engang. Men så hadde jeg en skolevenn som absolutt skulle på NHH, og da søkte jeg også. Han endte for så vidt opp på BI.

Hva slags faglig fordypning valgte du?

– Det ble finans og regnskap. Finans var litt tilfeldig, for det var en del av pakken da jeg var på utveksling ved Handelshögskolan i Stockholm. Tiden der var ekstremt krevende og et sjokk for meg. Jeg ble pushet så hardt at jeg utviklet en helt ny faglig interesse. Det var ikke så gøy, men det var veldig nyttig.

Hadde du en favorittforeleser?

– Jan Mossin var en helt spesiell foreleser som jeg dessverre bare fikk tatt ett fag med før han døde. Jeg husker også godt Thore Johnsen og Steinar Ekern.

Har du noen annen utdanning i tillegg?

– Jeg vet ikke om jeg skal nevne trenerutdanningen min i tennis. Ingen som ser meg spille skulle tro det. Og så har jeg tatt Master of Science i Financial Economics fra erkerivalen BI. Som akademiker bør jeg vel gå i gang med en doktorgrad også, men vi får se om tiden strekker til med to barn og to jobber.

Hvordan endte du opp der du jobber i dag?

– Jeg har ikke hatt noen bevisst karrierevei fra start. Jeg var ikke en av dem som ble plukket ut av Statoil og Hydro før jeg var uteksaminert. De ville ha de mer flittige typene. Men da jeg var ferdig fikk jeg to jobbtilbud, et som rentemegler og et som journalist i Reuters. Jeg har alltid hatt en journalist i magen, så jeg valgte det. Etter tre år der forstod jeg at karriereveien videre var stengt for oss som ikke kom fra Oxford eller Cambridge, så da det dukket opp en jobb i Kapital søkte jeg på den. Redaktør Helge Meland spurte om jeg hadde noen fritidsinteresser, og jeg sa at det var å drikke øl med kompisene mine. Det var nok til å få ja. Men en strebete NHH-er må videre, så jeg prøvde ut en kort og ulønnsom karriere som aksjemegler. Deretter arbeidet jeg med kapitalforvaltning i 7-8 år mens jeg skrev bøker og spalte i DN på si. Så har jeg et par mislykkede gründerforsøk. Jeg har alltid tenkt at jeg skulle avslutte karrieren i akademia, men så vel etter hvert at det kunne blir vanskelig uten doktorgrad, så for 1,5 år siden begynte jeg å jobbe ved Høyskolen i Buskerud. Jeg regner med at jeg blir i akademia, ispedd litt virkelighetsnær tilknytning som seniorøkonom

Hva har utdanning ved NHH betydd for deg i valg av karriere?

– Alt egentlig. Bredden i fagene og aktivitetene på skolen skapte en utrolig grobunn for kreativitet. Hele pakken, og ikke minst kontaktene, har betydd veldig mye for min karriere.

Har du fortsatt kontakt med gamle medstudenter fra NHH?

– Å, ja! Utrolig mye. Som student tilbragte jeg veldig mye tid med i klubben og i kantinen, og vi er en stor gjeng fra den tiden som fremdeles holder sammen. Det er egentlig mine gamle medstudenter som er vennene mine. Jeg gikk også på NHH samtidig med min kone, som da gikk på kursvirksomheten, men vi møttes aldri. Det er vi enige om at var like greit.

Hva gjorde du ved siden av studiene?

– Jeg var en veldig aktiv student, dels bare som gjest i klubben. Jeg var også med i Scandinavian Business Tournament og i Bulle, og det var det som senere gav meg muligheten til å arbeide som journalist.

Har du noen spesielt minneverdige historier fra studietiden?

– Noe av det jeg husker best var da jeg og noen venner som spøk stilte til valg til Næringslivssymposiet. «Stem på LALY, send oss til Bali», var slagordet. Det var en utrolig morsom og useriøs valgkamp. Vi sendte noen utkledd som gorilla inn i forelesninger med blålys, med ropet «LALI, LALI, LALI». Det hadde vært katastrofe hvis vi vant, men det gjorde vi heldigvis ikke. Men vi fikk faktisk en tredjedel av stemmene.

Har du et godt råd til NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

– Det er viktig å komme seg inn i en bransje som man er interessert i. Ikke nødvendigvis i den første jobben, men tidlig i karrieren. Hvis man ikke er interessert, lærer man ikke. Og så bør man tidlig komme under en sjef eller kollegaer som man kan lære av. Karakterer har ikke betydd så mye for meg i min karriere, selv om jeg nok har gått glipp av en stilling eller to. Sett i ettertid er det like greit. Erfaring veier mye tyngre.

Hvordan tilbringer du helst fritiden?

– Det er pussig du spør om det i dag, for i går kveld satt jeg og tenkte på hvor mye jobbene tok av fritiden. Det er kanskje ikke slik jeg så for meg livet som akademiker. Men jeg bruker tiden på det som interesserer meg, som å lese og å skrive bøker og artikler. Og så spiller jeg tennis. Og så må jeg vel si at jeg går og står litt på ski?

Hva leser du akkurat nå?

– Jeg har en Kindle med masse halvleste bøker. Hver gang jeg leser en god anmeldelse i Financial Times eller The Economist, så laster jeg ned en ny bok. Jeg leser hovedsakelig økonomisk historie, biografier og samfunnsøkonomi. Jeg leser ikke så mye skjønnlitteratur. Det som skjer i virkeligheten er spennende nok.

Hva ser du på TV?

– Jeg ser svært lite på TV. Jeg bruker veldig mye tid på å lese tidsskrifter og bøker, og da er døgnet brukt opp. Jeg synes det er mye mer interessant å lese det jeg selv vil enn å få servert reality og slankeprogram av TV-en.

Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

– Jeg har jo valgt på nytt flere ganger allerede. Jeg har vært journalist, aksjemegler, finansanalytiker, kommunikasjonsrådgiver, kapitalforvalter, forfatter, drevet konsulentvirksomhet, hatt et par mislykkede gründerforsøk og er nå akademiker. Da slipper jeg å tenke mer på om jeg har valgt riktig. Hvis man jobber for det, kan man faktisk få de jobbene man har lyst på.