Reeksaminert: Johnny Ve

31. januar 2013 12:37

(oppdatert: 11. juli 2016 12:40)

Reeksaminert: Johnny Ve

Etter en utvidet juleferie er Reeksaminert nå tilbake. Denne uken har vi snakket med Johnny Ve, eier og driver av Henrik øl og vinstove i Bergen sentrum. Les om hans utradisjonelle valg, ærlige livsfilosofi og hvorfor han endte opp med å kjøpe og drive en bar mens han fortsatt studerte på NHH

Johnny Ve bak baren på Henrik.
Johnny Ve bak baren på Henrik. Foto: Hallvard Lyssand

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

Jeg var rett og slett usikker på hva jeg ville med livet mitt. Utdanningen ved NHH er bred og anvendelig, og jeg var interessert i politikk. Men for å forstå samfunn og politikk er det viktig å ha en god forståelse for økonomi. Det er også veldig greit å kunne noe om økonomi hvis man er ambisiøs uten å vite hvor man vil.

Hva slags faglig fordypning valgte du, og hvorfor?

Jeg valgte internasjonal finans og ressursøkonomi og skulle skrive en ambisiøs siviløkonom-oppgave om miljøproblematikk og grønne skatter. Motivasjonen manglet og oppgaven ble dessverre pinlig. Men fagområdene er både spennende, interessante og viktige. Her i Norge er vi rike, vi har råd til å være skjødesløse. Men det er et tankekors at det faktisk går an å lage et skattesystem som kan gjøre oss like glade men ikke ødelegge så mange ressurser.

Favorittforeleser?

Her må jeg si Agnar Sandmo. Han er en fantastisk fyr – en veldig dyktig kar. Sandmo har karisma og er skikkelig tørrvittig. Han er veldig interessert i det han driver med og klarte å formidle det på en god måte. Men jeg må også nevne Øystein Thøgersen – en flink og engasjerende type.

Fortell om karrieren din!

Det begynte vel med at jeg ikke kom inn på NHH da jeg ville. Derfor tok jeg administrasjon- og organisasjonsvitenskap i tillegg til psykologi ved Universitetet i Bergen. Jeg var også innom sammenliknende politikk, men det gikk ikke så bra fordi jeg jobbet så mye ved siden av. På den tiden jobbet jeg som servitør, men da restauranten fikk nye eiere ble miljøet dårligere og jeg bestemte meg for å slutte. Kombinert med et forbruk som ikke var forenelig med det jeg fikk fra Lånekassen, gjorde dette at jeg måtte finne meg en ny jobb. Det var da jeg fikk ideen om å drive min egen pub. Jeg fant en pub som gikk dårlig i riktig del av byen, og med hjelp og flaks fikk jeg overta halvparten av aksjene i det som nå er Henrik øl og vinstove. Her har jeg jobbet siden. Dette var i 1993, og samme året fikk jeg også overta resten av aksjene. Jeg hadde to år igjen på NHH og planla noen år til ved UiB.

Jeg har tenkt at det er to måter å velge jobb på: Enten kan man gjøre det folk syns er stilig, eller så kan man finne en bedre måte å finansiere livet på, sånn at man også har tid og mulighet til å gjøre alt det andre livet har å by på. Jeg har for eksempel bodd i en båt og seilt langs hele norskekysten og over til Storbritannia. Men nå er jeg familiemann, og liker heller å bruke tiden med familien. I tillegg liker jeg å ta lastebilen min med på tur til Danmark for å importere øl. En lastebil er helt nødvendig å ha. Særlig hvis du alltid har hatt lyst på en telefonboks…

Hva har NHH betydd for valg av karriere?

Absolutt ingenting! Men siden jeg har et hus med lån og også eier en bedrift hvor jeg både er pubvert, sjef og vaktmester, er det viktig å ha en god forståelse av alternativkost. Det hjelper godt i valgsituasjoner der du skal ta rasjonelle beslutninger. Det kjekke er at du også kan lage egne argumentasjoner hvor du putter inn en alternativkost som gjør det lønnsomt for deg å velge som du vil!

Personalia

  • Alder: 46
  • Stilling: Eier og driver Henrik øl og vinstove i Bergen
  • Uteksaminert: 1995

Hva er ditt sterkeste NHH-minne?

Det må være en gang Agnar Sandmo tok opp et tema som både han og jeg syns var spennende. Plutselig kunne man merke en enorm nervøsitet fra første benk – de lurte på om temaet var eksamensrelevant. Da fikk jeg meg en god latter…

Jeg husker også godt første dag på NHH. Vi skulle møte i aulaen for å immatrikuleres, og jeg forsov meg. Jeg slengte på meg de første klærne jeg fant, og lurte meg inn bakerst etter en rask motorsykkeltur ut til Helleveien. I aulaen hadde folk møtt i dress og kjole med familiene på slep. Det var underholdende, men jeg lurte alvorlig på om jeg hadde noe der å gjøre. Jeg husker også rektor erklære at vi var ”kremen av norsk ungdom”. Det var nok neppe rett… Men så var det fest på Hatleberg. Dit kom det mange artige folk. Jeg husker ikke helt hvordan jeg kom meg hjem igjen, men fant ut at det kanskje ikke så verst å være der likevel.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

Min sosiale omgang på fritida er begrenset. Jeg har en god kamerat som er fondsforvalter, og det var en periode jeg hadde mye kontakt med folk fra Handelshøyskolen, men mange av dem har bosatt seg i Oslo nå. Det skal likevel nevnes at vi drar på guttetur én gang i året! Og jeg har et forsett om å bli flinkere til å komme meg mer til Oslo.

Hva ville du valgt dersom du skulle utdannet deg på nytt?

Hvis du tenker at du skulle gjort noe annerledes, da er det noe som har gått feil. Jeg har gjort de valgene jeg kunne, burde og skulle under de rådende omstendigheter. Noen av dem var kanskje feil, men da må man tenke på dem som sunk cost. Ble det feil, spiller det ingen rolle. En bør ikke dvele ved det. Men ideelt sett kunne jeg tenkt meg å være en sosialøkonomguru som kunne tvunget verden – i form av min karisma eller en diktatorstilling – til å forvalte ressursene våre bedre.


Har du et godt råd til ferske NHH-alumni?

Jeg tror vi må innse at det å gi råd til yngre som voksen, ikke fungerer. Jeg var aldri så voksen som da jeg var 18-19 år. Men hvis noen mot formodning skulle være interessert: Jeg syns man skal tenke på grunnleggende problemstillinger som: Hva ønsker jeg? Jobben er jo hovedinnholdet i livet. Men så må man tenke: Hva er det jeg har lyst til å drive med? Kan jeg tjene penger på det? Hvis ikke, hva slags jobb kan jeg trives med som også kan finansiere det livet jeg ønsker å ha? Man må bestemme seg for om man ser på en jobb som et mål i seg selv, eller som et virkemiddel som muliggjør det livet en ønsker å leve ved siden av jobben. Hvis en konsulentstilling McKinsey er riktig – ja, så er det det. Det viktige er at en lytter til magefølelsen, tar egne valg og stoler på dem. En må frigjøre seg fra hva folk og omgivelser måtte si, og heller spørre seg: Hva er bra for mitt liv? Hvordan vil jeg leve livet mitt? Vi er så rike at vi kan ta oss frihet til å gjøre det vi vil med livene våre. Vi står ikke i fare for å sulte. Vi har et fantastisk potensiale til å være lykkelige. Problemet er å finne ut hva man vil. Og så må man planlegge over lang tid, men ha rom for å endre planene hvis man oppnår ny innsikt eller får nye muligheter underveis. Man må være så åpen for menneskeheten som man kan. Og hvis man driter seg ut, må man bare fortelle det til folk så de kan få seg en god latter. Det er viktig å få seg en god latter.

Favoritt faglitteratur?

Hvis en skal stemme ved valg i Norge, bør en lære seg litt om både samfunnsøkonomi og statsvitenskap – man må kunne gjøre reflekterte valg. Det er slitsomt å diskutere med folk som verken har interesse eller forståelse for de fagene. Derfor: Hvis man vil lære litt om økonomi og samtidig bli underholdt, kan man lese Grand Pursuit: The Story of Economic Genius av Sylvia Nasar. Den handler om ideen bak velferdsstaten.

Og på nattbordet?

Der har jeg ingenting. Jeg prøver bare å sove. Men jeg leser når jeg er på hytta. Da kan jeg for eksempel lese Daniel Kahnemans Thinking, fast and slow. Men jeg bruker kanskje like mye tid på å kose meg med BBC-dokumentarer om gamle fysikkhøvdinger, om en båttype eller om landskap – hva som helst.

Beste London-puber?

• Lamb & Flag rett ved Covent Garden – full av fluer, men veldig hyggelig.
• Cask Pub and Kitchen ved Pimlico/Victoria – fin gastropub.
• The Craft Beer Company i Leather Lane – fantastisk ølutvalg.
• BrewDog og The Elephant’s Head i Camden.

Mest besøkte nettsteder?

• Google – i alle slags varianter
• Finn.no – for ting og tang
• Ratebeer.com – jukselapp med ølinformasjon