Reeksaminert: Frode Stangeland

9. april 2013 13:15

(oppdatert: 11. juli 2016 13:20)

Reeksaminert: Frode Stangeland

I ukens Reeksaminert får du møte NHH-alumnus Frode Stangeland, produsent i Pareto Film AS. Les om hvorfor Frode var helt avhengig av nettverket fra NHH og få tips til hvordan å se bra ut på afterski. God påske!

Vi møtte Frode Stangeland på fredagspils hos NHH Club i Oslo.
Vi møtte Frode Stangeland på fredagspils hos NHH Club i Oslo. Foto: Johannes Granseth

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

Jeg har kremmerånd, og kompetansen man får på NHH gir mange muligheter.

Hva slags faglig fordypning valgte du?

Markedsføring og organisasjon og ledelse. Markedsføring valgte jeg fordi idéen til produktet og de fire P-ene, produkt, pris, plass og påvirkning, er det som kommer først i absolutt all business.

Favorittforeleser?

Øystein Gjerde. Holdt oss våkne i bedriftsøkonomisk analyse med entusiasme og gymnastisk stemme- og kroppsbruk.

Har du noen annen utdanning i tillegg til NHH?

Jeg byttet ut et valgfag fra NHH med grunnfag i media fra Universitetet i Bergen fordi jeg hadde et ønske om å jobbe med media.

Fortell om karrieren din!

Jeg etablerte et eget produksjonsselskap (nå Pareto Film AS) i 1996 og driver det fortsatt. Jeg har ikke hatt noen annen jobb enn dette. Vi har én fast ansatt og flere frilansere. Jeg har gjennom selskapet jobbet mye med web-TV og intern-TV for ulike bedrifter, og i oppstartsfasen var jeg helt avhengig av nettverket fra NHH.

I 2000 etablert jeg «Klipp», en filmserie for frisørbransjen med nyhetsreportasjer og kurs i de siste trendfrisyrene. På toppen i frisørbransjen er man en del av en spennende moteindustri, og konseptet har fått en veldig god mottakelse. Konseptet er unikt også internasjonalt, og det er morsomt å reise rundt i verden og møte de store trendskaperne.

I 2009 lanserte vi nettstedet Fagfilm.no, en filmserie for ungdomsskolen med presentasjon av videregående skole og yrker som utdanningsprogrammene der fører frem til. På samme måte som «Klipp» er Fagfilm.no en egen bransjespesifikk merkevare som utvikles og markedsføres, og som siviløkonom synes jeg dette er mye mer spennende enn å jobbe med oppdragsfilm.

Neste prosjekt blir kanskje en filmserie for ungdom fra Berlin. Tysk taper terreng som fremmedspråk i en tid da integrasjon med Tyskland øker, og målet med filmserien er at elever i ungdomsskole og videregående skole skal bli kjent med tysk ungdom og bli kvitt en del stereotypiske oppfatninger av Tyskland. Her samarbeider jeg faktisk med en 70 år gammel siviløkonomi fra NHH!

Personalia

Alder: 43 år
Stilling: Produsent, Pareto Film AS
Uteksaminert: 1996

Hva har utdanning ved NHH betydd for deg i valg av karriere?

Utdanningen har gitt meg selvtillit og en unik innfallsport til bransjen. Det er ikke mange siviløkonomer som driver «hands on» med videoproduksjon.

Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

Jeg ville jobbet i en mediebedrift, enten som økonomijournalist eller i administrasjonen.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

Ja, det har jeg! Nettverket fra skolen var avgjørende de første årene med eget firma, og privat har jeg god kontakt med fem-seks tidligere medstudenter.

Fortell om ditt sterkeste NHH-minne?

Det må bli lanseringen av K7 Minutter intern-TV i august 1994. Vi var fire studenter som satset egne penger, tid og prestisje, og så ble det en stor suksess. K7 er i dag et stort mediesenter i NHHS. Dette har også vært avgjørende for karrieren videre. Jeg skjønte hvor sterkt TV-mediet er også når det gjelder det superlokale, og det å lage TV for smale nisjer ble min greie fra da av.

Har du et godt råd til NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

Jeg anbefaler å engasjere seg i utenom-faglige aktiviteter, og da gjerne mer enn kortvarige ting som fUKENsjonær i Uken. Hvis man har ansvaret for et prosjekt over tid, får man mye erfaring og et viktig nettverk av folk som man kjenner godt og har glede av resten av livet.

Hvilke nettsteder besøker du oftest?

Jeg surfer veldig lite, men besøker jevnlig VG, Yr, nettbank, og Facebook.

Favoritt faglitteratur?

Jeg leser ikke faglitteratur.

Og på nattbordet – tips til påskelitteratur, kanskje?

Der har jeg Illustrert vitenskap, Båtmagasinet og en del reiseskildringer. Siste bok jeg leste var «I skyggen av Bysants» av William Dalrymple. Den handler om en moderne reise fra dagens Tyrkia til Egypt i fotsporene til en munk som levde i år 578. Den gang var alt kristent, nå forskanser de kristne seg i noen få spredtliggende klostre. En bok også om årsaker til dagens konflikter.

Når det gjelder påskelitteratur, er mitt stalltips selvsagt vår egen Jo Nesbø sine Harry Hole-bøker – om man ikke allerede har lest dem.

Og helt på tampen: Hvordan se bra ut på håret på afterski – hvis det i det hele tatt er mulig?

Bruk sosiale medier og hook opp med en lokal frisør som kan gjøre en perfekt styling på vei fra bakken til Afterski!