Reeksaminert: Andreas Friis

17. desember 2013 13:57

(oppdatert: 18. juli 2016 14:01)

Reeksaminert: Andreas Friis

Andreas Friis er i finalen i konkurransen Folkets gründer 2013 med en energibar som gir all avkastning til gode formål. Han ville uten tvil ha valgt NHH igjen, men som student trengte han likevel litt avveksling fra det intense miljøet i form av en parallellgrad ved UiB.

Personalia

  • Alder: 31
  • Sivil status: Samboer
  • Stilling: Gründer og daglig leder
  • Uteksaminert: 2007

Hvorfor valgte du NHH?

– Fordi skolen har et bra studiemiljø og gode muligheter til å engasjere seg. I tillegg er NHH Norges beste institusjon av sitt slag, og jeg hadde lyst til å dra til bergen.

Hva var din faglige fordypning?

– Strategi og ledelse.

Hadde du en favorittforeleser?

– Alexander Cappelen var både faglig og pedagogisk flink, og samtidig morsom. Therese Sverdrup var også veldig god.

Hvordan var du som student?

– Engasjement er et nøkkelord. Jeg var engasjert omtrent fra første dag, og var blant annet med i Direksjonsmusikken i fire år, arbeidet med symposiet og satt som studentrepresentant i NHH-styret.

Har du noen annen utdanning i tillegg?

– Jeg greide å få med meg en bachelor i sammenlignende politikk ved UiB ved siden av med NHH-utdannelsen. Det var faglig interessant i tillegg til at jeg kom meg inn til sentrum og fikk litt avveksling fra det til tider intense NHH-miljøet.

Hvordan endte du opp der du jobber i dag?

– Jeg har alltid hatt et sterkt ønske om å starte for meg selv. Min første jobb var i Canada, i en liten bedrift i stor vekst. Det inspirerte meg, og da jeg kom hjem startet jeg opp Live Arctic, som er en hundre prosent veldedig organisasjon, hvor alt av fremtidig utbytte skal gå til gode formål. Vi har utviklet en energibar, og for hver bar vi selger donerer vi en nødhjelpsrasjon til et underernært barn. Sult er et kjempeproblem internasjonalt, og 165 millioner barn er alvorlig underernærte i verden i dag.

På grunn av arbeidet er jeg i finalen til folkets gründer. Det er en stor ære bare å være nominert og det var stort å vinne semifinalen. Men nå får vi se om jeg har sjans i den nasjonale finalen. (Konkurransen avgjøres gjennom stemmegivning på Facebook, og du kan stemme på Andreas frem til 5. januar 2014 her.)

Hva har utdanningen ved NHH betydd for deg i valg av karriere?

– Jeg har aldri hatt som ambisjon å bli spesialist i en retning. Men jeg vil være med på å skape, og da er NHH er fantastisk plattform.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

– Ja, absolutt. Jeg har årlige julebord med venner fra studietiden og mange anledninger til å reise tilbake, senest til Direksjonsmusikkens 50-års jubileum. Men jeg bor i Porsgrunn, mens de fleste er i Oslo eller Bergen, så jeg skulle gjerne ha sett mer til dem.

Har du noen spesielt minneverdige historier fra studietiden?

– Det å få sitte i NHH-styret og fatte vedtak om blant annet nybygg var spennende. Jeg synes også det var spennende å være programsjef i symposiet og reise rundt og snakke med toppledere og toppolitikere. Slike muligheter får man faktisk fordi man går på NHH. Alle de fem årene er fullspekket med minner. Tiden på NHH var intens og morsom, og jeg er utrolig glad for at jeg valgte NHH selv om jeg aldri hadde orket å gjøre det på nytt.

Har du et godt råd til NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

– Velg med hjertet også, ikke bare hjernen og lommeboken. Man skal ha en hverdag man trives i.

Hva gjør du hvis du har en ledig kveld?

– Noe hyggelig med samboer og/eller venner og familie. Da kan vi se en god film, dra ut i skiløypene eller lage en hyggelig middag.

Hva leser du akkurat nå?

– Jeg holder på med novellesamlingen til Ernest Hemingway. Og så leser jeg en del amerikanske gründerblader.

Hva ser du på TV?

– Jeg ser litt nyheter, men det blir mer serier på Netflix. Jeg er nettopp ferdig med Breaking Bad, og jeg synes at Suits er morsomt.

Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

– Da ville jeg ha gjort mer eller mindre akkurat det samme. Jeg er spesielt fornøyd med at jeg og samboeren min sikret oss internasjonal erfaring, og dro til utlandet sammen for å jobbe.