Reeksaminert: Agnes Bergo

6. september 2013 11:59

(oppdatert: 18. juli 2016 12:24)

Reeksaminert: Agnes Bergo

Agnes Bergo valgte NHH som et ungdomsopprør mot foreldrene som ville at hun skulle bli lege. Det er hun glad for nå, for på NHH fant hun både ektemannen og lidenskapen som gjorde at hun startet opp Pengedoktoren AS.

 

Når gikk du på NHH?

Svar: 1978 – 1982.

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

– Valg av studiested var egentlig et ungdomsopprør. Jeg kom inn både på medisin og på NHH, og foreldrene mine ville så gjerne at jeg skulle studere medisin. Du kan trygt si at jeg valgte NHH uten fnugg av støtte hjemmefra.

Hva slags faglig fordypning valgte du, og hvorfor?

– Jeg valgte finansiering. Det var nok mye på grunn av Knut Boye. Heldige er vi som fikk oppleve ham som foreleser. På hans lune sørlandsdialekt ble effektive renter og nåverdiberegninger forståelig og klart. Mange år senere ble Knut min mentor, og vi utviklet flere kurs sammen. Jeg satte stor pris på Knut, og jeg savner ham veldig.

Favorittforeleser?

– Knut Boye. Ingen over, ingen ved siden.

personalia

  • Uteksaminert: 1982
  • Stilling: Daglig leder i Pengedoktoren AS

Har du noen annen utdanning i tillegg?

– Jeg er utdannet aksjemegler i New York. Jeg har alltid vært interessert i verdipapirmarkedet, og alltid ment at privatpersoner burde investere mer i aksjer og mindre i eiendom. Det var en verdifull erfaring i et knalltøft marked. Mye av det jeg lærte der, bygget jeg videre på da jeg startet Pengedoktoren.

Fortell om karrieren din?

– Da jeg kom hjem fra USA, ble jeg spurt om jeg ville være med å starte Norges første pengemarkedsfond. Det sa jeg selvsagt ja til, og på tampen av 1986 ble Nevi Høyrente født. Siden vi var det første fondet, var ikke skattereglene klare. Den gangen var reglene slik at selskapet betalte statsskatt på utbyttet, mens mottakeren betalte kommuneskatt. Det ble en kommunikasjonsmessig kjempeutfordring. Vi måtte forklare kundene at når de fikk renteinntekt fra oss, var litt av skatten betalt, men når de fikk renteinntekt fra banken, måtte de betale både stats- og kommuneskatt selv. Alle, til og med politikerne, forstod at reglene måtte endres. Vi fikk gjennom en lovendring i Odelstinget på tre måneder. Det tror jeg er rekord. Og det var denne prosessen som førte til at jeg forstod hvor lite folk kunne om skatt, og at jeg kunne leve av privatøkonomisk rådgivning. I 1988 etablerte jeg Pengedoktoren. Siden har jeg bygget opp selskapet. Annen arbeidsplass vil jeg ikke ha.

Hva har utdanningen ved NHH betydd for deg i valg av karriere?

– Utdanningen har betydd mye. På NHH fikk jeg lære av noen av de dyktigste fagpersonene i Norge. Jeg er, og har alltid vært, en arbeidsmaur, og på NHH fikk jeg virkelig brynt meg. Jeg lærte å strukturere arbeidet, jeg lærte arbeidsmetodikk og analyse. Det har betydd svært mye for meg i karrieren.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

– Jeg fant mannen min på NHH. Han gikk siste året da jeg var førstekullist. Vi var begge politisk aktive, og møttes helt tilfeldig på et politisk møte på Laksevåg. Siden han hadde bil, og begge gikk på NHH, ble det til at jeg satt på med ham når vi skulle på møter. En dag etter et møte inviterte jeg ham med opp på Hatleberg på en kopp te. Han gikk aldri hjem igjen. Siden da har det vært oss to. Nå i sommer feiret vi vår 33. byllupsdag. Han er min beste støttespiller, min ærligste kritiker, min kjæreste og min aller beste venn.

Fortell om ditt sterkeste NHH-minne?

– Det er mange gode minner, spesielt fra fritidsaktivitetene. Jeg var med i Uke-koret. En gang skulle vi opptre på et eldresenter. De eldre så ut til å like det vi sang, de tok godt imot oss og klappet da vi var ferdige. Da vi skulle gå, nappet en eldre dame venninnen min i armen, og lurte på hva vi var for et kor? Venninnen min svarte at vi kom fra NHH. Å ja, sa damen, men hva med alle jentene da, hvor kom de fra? Venninnen min smilte sitt blideste smil og forklarte at jentene i koret vasket og laget mat for de flinke guttene som gikk på NHH. Damen nikket fornøyd. Selvfølgelig, sånn måtte det henge sammen!

Har du et godt råd til NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

– Jeg har to råd: Pass på at kunnskapen du tilegner deg, kommer andre til gode. I min bransje har man dessverre sett mye misbruk av såkalt asymmetrisk kunnskap, det vi si at en økonomisk rådgiver bruker sin fagkunnskap til å fordreie fakta for å lure kunden til å kjøpe et spareprodukt som ikke er egnet. Nå er det heldigvis kommet strengere regler, og Høyesterett avga en etter min mening korrekt dom i den såkalte Røeggen-saken. I tillegg gir jeg gjerne videre det rådet som virket for meg da jeg var student, og som fremdeles virker for meg både i arbeidslivet og ellers: Jobb, jobb, jobb. Det er undervurdert og virker alltid.

Hva har du på nattbordet?

– Det ligger alltid flere bøker på nattbordet. Når jeg først finner en forfatter jeg liker, kjøper jeg gjerne alt vedkommende har skrevet. Jeg har nettopp lest «Fyrsten» av Henrik Langeland. Den var god, men ikke så god som Wonderboy. Og «Verdensmestrene» er det beste han har skrevet. Oppfølgeren – «Hauk og due», likte jeg derimot ikke.

Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

– Jeg kan trygt si at jeg valgte rett utdannelse. Jeg har funnet meg vel til rette, og er stolt av det jeg har fått til. Jeg er glad for at jeg trosset mine foreldre og ikke ble lege. Til gjengjeld har jeg en sønn som er blitt lege. Men hvis jeg hadde vært nødt til å velge et praktisk yrke, ville jeg blitt gartner. Jeg er glad i å få ting til å vokse. Og jeg er glad i å se konkrete resultater av arbeidsinnsatsen. Etter et par timer i hagen, har man vondt i ryggen på en god måte!