Re-eksaminert: Rikke Høistad Sjøberg

24. april 2016 15:15

(oppdatert: 19. juli 2016 15:20)

Re-eksaminert: Rikke Høistad Sjøberg

Som NHH-student fikk hun et godt forhold til fagbladet Fjørfe, og var med på å lage verdens største blokkfløytekonsert. I dag er hun en selverklært nyhetsavhengig, og jobber med kommune- og regionreform. I denne månedens reeksaminert blir vi bedre kjent med Kommunal- og moderniseringsministerens politiske rådgiver, Rikke Sjøberg.

Foto: regjeringen.no

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

Man kunne jo tro det var det fine været i Bergen eller de gode skiforholdene, men det viktigste var nok at det er landets beste skole for økonomistudier.

Hva slags faglig fordypning valgte du – og hvorfor?

Jeg hadde MIE (Markedsføring og konkurranseanalyse red.adm) som fordypning. Det var en fin blanding av strategi, markedsføring og samfunnsøkonomi som jeg syntes var interessant. Det er også en fagkombinasjon jeg har hatt glede av i etterkant.

Hvem var dine favorittforelesere?

Det var mange gode forelesere. Både Ola Grytten, Victor Norman og Lars Sørgård var veldig gode formidlere. De var gode på å formidle de større linjene og helheten i fagene, samtidig som de fikk med alle detaljene. Det syns jeg var en perfekt kombinasjon. Den foreleseren jeg lærte mest av var nok Sørgård, så jeg var veldig fornøyd da jeg fikk han som veileder på masteroppgaven min. Jeg skrev en vurdering av konkurransesituasjonen etter en fusjon i eggmarkedet, og lærte mye om eggproduksjon. Jeg fikk til og med et godt forhold til fagbladet Fjørfe.

Hvordan var du som student, og engasjerte du deg noe i studentforeningen?

Jeg var god til å gå på forelesninger, men enda bedre til å være i kjelleren eller være med på generell moro. De første årene resulterte dette blant annet i mye skippertak og selvpåført eksamensangst. Jeg lærte kanskje like mye i kjelleren og av studentmiljøet som på selve studiet, og ville ikke byttet lærdommen, minnene og vennene fra den tiden mot noe. Ikke en gang A i matematikk.

Hva er en av dine mest minneverdige historie fra studietiden?

Mange av de beste og morsomste minnene er begravet i mørket i kjelleren, og slipper ikke ut før høyblokken faller. Hvis jeg skal trekke frem et enkelt minne må det blir verdensrekordforsøket under UKEN 06. Verdens største blokkfløytekonsert var like kaotisk som den var morsom. Jeg møtte mange av mine beste venner i NHH-tiden, og det er hundrevis av gøyale minner jeg ikke ville vært foruten.

Personalia

  • Navn: Rikke Høistad Sjøberg
  • Alder: 30
  • Bosted: Oslo
  • Nåværende stilling: Politisk rådgiver for Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner
  • Startet på NHH: 2004

Kort fortalt, hvordan endte du opp i den jobben du har i dag?

Det er vanskelig å planlegge for den typen jobb jeg har. Jeg hadde en bakgrunn både fra lokalpolitikken i Bergen, litt utenfor politikken og jeg hadde jobbet på Stortinget. Noen må syntes jeg hadde gjort en god jobb tidligere siden jeg fikk et hyggelig jobbtilbud da Høyre skulle inn i regjering etter valget i 2013.

Hva er de største utfordringene du står ovenfor i jobben din fremover?

Vi gjennomfører nå store reformer i offentlig sektor, som vil kreve mye politisk innsats i årene fremover. Både kommune- og regionreformen, samt fornyelse i statlig sektor er faglig og politisk spennende. I tillegg skal vi jo vinne valget i 2017.

Har du noen råd til NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

NHH-studiet er en fin bunnplanke, men så er det jo både gøy og lurt å ha noe ved siden av, enten det er arbeidserfaring eller frivillighet. De fleste arbeidsgivere vil nok sette pris på at man har erfaring fra andre steder enn forelesinger og lesesal. Så hender det jo også at verden ser annerledes ut enn modellene vi lærte og da er det greit å huske at man aldri blir utlært.

Hva leser du, ser på og hører på?

Til daglig blir det mest aviser, ulike nyhetssendinger og politiske podcaster. Nyhetsavhengighet er noe som kommer med jobben. Når jeg har mer tid kan det fort bli litt «binge-watching», enten av politisk inspirerte serier som Madame Secretary og House Of Cards, eller komedier som The Big Bang Theory eller Modern Family.

Hva slags karriere ville du valgt, om du skulle valgt på nytt?

Det er et vanskelig spørsmål. På en side kunne jeg kanskje tenkt meg en karriere som «skiboms» i Alpene. Og av og til kunne jeg tenkt meg en forutsigbar 8-4-jobb som ble igjen på kontoret når jeg gikk hjem. Men, når jeg virkelig tenker meg om ville jeg ikke valgt noe annet enn det jeg gjør i dag.

LES FLERE TILBAKEBLIKK FRA NHH ALUMNI!