Reeksaminert: Øyulf Hjertenes

11. september 2015 09:35

(oppdatert: 19. juli 2016 09:49)

Reeksaminert: Øyulf Hjertenes

I månedens reeksaminert møter vi Øyulf Hjertnes. Han startet nylig i jobben som sjefredaktør i Bergens Tidende. Les mer om et av revynummerene han husker fra tiden sin i Optimum, hvordan han var som student og hvordan han endte opp i jobben han har i dag.

Personalia

  • Navn: Øyulf Hjertenes
  • Alder: 36
  • Bosted: Bergen
  • Nåværende stilling: Sjefredaktør i Bergens Tidende
  • Kull: Startet høsten 1999, ferdig våren 2005

 

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

Jeg interesserte meg for økonomi og tall, og så på NHH som en veldig solid utdanning som kunne brukes til mye rart. Bildene av skolen så også fine ut i brosjyren. Og så passet det bra at skolen lå i Bergen, som var byen jeg helst ville studere i.

Hvem var favorittforeleseren din på NHH og hvorfor?

Jeg hadde to: Ola Grytten og Stig Tenold. Fantastisk dyktige, pedagogiske og morsomme karer begge to, hver på sin måte. Begge var forelesere i økonomisk historie, som var det mest interessante og givende faget jeg hadde på NHH. Jeg fordypet meg også i faget, og det har vært viktig for meg inn i journalistikken. Jeg har mye å takke Ola og Stig for.

Hvordan var du som student?

Jeg var en ganske flittig student, om enn ikke blant de som satt på første rad. Jeg brukte mer tid på studiene på høyere avdeling (forløperen til master) enn de første årene. Grunnen var rett og slett at jeg synes fagene da ble mer interessante: Mer økonomisk historie, samfunnsøkonomi og statistikk, og mindre av alt det andre.

Hva var det beste med å være NHH-student?

Jeg vil nevne to ting. Det første er vennene og studentmiljøet. For en herlig tid! Vi hadde det utrolig gøy. Jeg møtte også konen min i dette miljøet, og det trekker så klart opp. Det andre er faktisk det faglige utbyttet. For meg var det virkelig meningsfullt å studere samfunnsøkonomi og historie i kombinasjon. Etter å ha kjedet meg gjennom noen av fagene de første par årene, fant jeg et fagområde jeg virkelig interesserte meg for.

Har du en minneverdig historie fra studietiden?

Jeg var med i koret Optimum, og vi lagde en del morsomme revyer. På en av dem fremførte jeg en Britney Spears-låt i diktform på en eller annen forkvaklet rogalandsdialekt, ikledd stramme skinnbukser og noe tigersingletgreier. Det var gøy, og det finnes dessverre på teip.

Kort fortalt, hvordan endte du opp i den jobben du har i dag?

Jeg har jobbet med journalistikk siden jeg var 15 år, og jobbet også som journalistvikar i forskjellige aviser ved siden av NHH-studiene. I 2005 ble jeg ansatt som økonomijournalist i Bergens Tidende, og ble senere mellomleder. Jeg har jobbet med et bredt spekter av oppgaver i mediehuset, både innenfor journalistikk, publisering og strategi og produktutvikling. Jeg har ikke hatt noen langsiktig plan eller noe om å bli redaktør. Det er mer slik at det ene har ført til det andre.

Hva er de største utfordringene du vil stå overfor i (den nye) jobben din?

Den største utfordringen er å bygge produkter og en forretningsmodell som kan finansiere journalistikken og samfunnsoppdraget også i en digital tidsalder. Det er en vanskelig kode å knekke, både i lesermarkedet og i annonsemarkedet. Men Bergens Tidende har et veldig godt utgangspunkt for å være et av mediehusene som klarer det.

Hvilket råd vil du gi NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

Følg hjertet og velg fagene du interesserer deg for og kanskje også brenner for. Hvis du først har valgt NHH, så har du allerede vært så fornuftig at du ikke trenger å velge rettslære hvis hjertet ditt egentlig sier økonomisk geografi. Jeg er opptatt av dette når vi rekrutterer: Er du en som har hatt egne valg, eller er du en i den snusfornuftige stimen.

Hva leser du akkurat nå?

«Hvitt hav» av Roy Jacobsen, som handler om kystfolkets kår i Nordland under andre verdenskrig. Fin bok, men ikke like god som forløperen («De usynlige»). Den er stor, en bok som går rett inn på min topp ti over norske bøker. Alle som vil forstå hvor ufattelig langt vi er kommet her i landet på 100 år, kan lese denne boken foran de fleste historiebøker.

Hva ser du på TV?

TV-serier og fotball, stort sett. Alt går via nett og apper: Netflix, HBO, Sumo, Viaplay. Jeg prøver å få med meg kampene til Brann og Manchester United. På seriefronten går det i serier som «Game of Thrones», «Mad Men», «House of Cards» og ikke minst «Curb Your Enthusiasm».

Hva slags karriere ville du valgt, om du skulle valgt på nytt?

Jeg ville gjort akkurat det samme igjen. Fint å tenke på, i grunn.